Från Beichers till Reboot

1921 - Beichers skomakeriaffär

Beichers skomakeriaffär och verkstäder grundades 1921 av Wilhelm Beischer och dennes kompanjon, med okänt förnamn, Holm.  

Beichers höll till på Borganäsvägen 40 och på Sveagatan 10 i Borlänge och de blev snabbt kända för sin goda service och fina lagningar. Bland tillverkningen märks särskilt de skor med plåthätta som levererades till Domnarvets järnverk.

 1955 - Paul Beicher tar över

1955 hade Wilhelms son Paul Beischer samt kollegan Gustav Andersson bildat firma och tagit över verksamheten.  Paul Beischer bedrev verksamhet med stor framgång under mer än 30 år för att sedan överlåta  skomakeriet till Seppo Noponen 1987, som flyttat från Helsingfors till Borlänge. Seppo sålde i sin tur vidare verksamheten till Ali Saftar i början på 90-talet.

1987 - Ali tar över Beichers

Ali som kommit från Afghanistan några år tidigare blev snabbt en omtyckt skomakare i stan. Han växte upp i en skomakarfamilj och lärde sig yrket från grunden vilket bidrog till hans uppskattade gärning. Ali säljer så småningom vidare verksamheten till Jimmy Hamrin.

60 år på Vattugatan

Under närmare 60 år, är det i det här huset på Vattugatan 9 som Beichers skomakeri håller till. Denna adress huserade tidigare ett stall för stadens hästdroskor men visade de sig även passa bra för skomakeriverksamhet. 

Under de första åren på Vattugatan blev det tydligt hur verksamheten skulle utvecklas och växt ur lokalerna funderade hon mycket på hur skomakeriet skulle kunna utvecklas och de var tydligt att verksamheten växt ur lokalerna.


2014 - Myrene startar Skomakeri Reboot

2014 köper Myrene Fjellström skomakeriet av Jimmy och startar samtidigt Skomakeri Reboot. Maskiner, lager och kunder från Beischers följer med och Skomakeri Reboot blir snabbt uppskattat bland Borlängeborna som ett serviceinriktat och kunnigt skomakeri. Den första tiden på Vattugatan innfattar hårt arbete och mycket slit. Men också tid att fundera på hur verksamheten ska utvecklas och de blir tydligt att verksamheten växt ur lokalerna.

När huset i Hantverksbyn blir ledigt är det dags att ta nästa steg. Lokalerna är bättre anpassade och tillgängligheten bättre för kunder och besökare.

2015 - Hantverksbyn i Borlänge

En lämpligare plats än Hantverksbyn för ett skomakeri, rent namnmässigt får man nog leta länge efter. Platsen gör att kunderna strömmar till och skor och stövlar lagas samtidigt som en butiksdel med försäljning av hattar, tofflor och andra relaterade produkter öppnar upp.